Historien bygger framtiden och traditionen skapar stoltheten!

Vikingarna valde Vallentuna som sin naturliga mötesplats för ca 1000 år sedan, Gustav Wasa sägs vara född i Vallentuna för ca 500 år sedan. Under århundranden har ett rikt bondelandskap skapats av bönder och lantarbetare. I mitten av 1800-talet valde bönderna att bygga sin kvarn på höjden av kullen ovanför Vallentunasjöns norra ände.

Före andra världskriget startade Sme-Kalle sin smedja mellan dagens gymnasium och vårdcentralen för att serva böndernas redskap och sko deras hästar. Åkerinäringen växte sig stark efter kriget. Rydells Blommor och Aerosol drivs i fjärde generation och många andra företag drivs i andra och tredje generation. På 50-talet kom bröderna Lindal till Vallentuna och startade Maskin Tellus som när det var som störst sysselsatte över 300 personer och byggde vidare på Vallentunas stolta företagartraditioner.

Kvarnen brändes ner för sex år sedan och vi är många som saknar symbolen för företagande och besöksnäring där den stod, stolt och stark på kullen vid utebadet.

Med kvarnen återuppbyggd kan företagandet få tillbaka symbolen för styrka och stolthet. Kanske skulle även en miniatyr av kvarnen vid varje infartsväg stolt kunna hälsa besökare och jobbhemvändare “Välkommen till Vallentuna“, och på baksidan lika stolt hälsa “Tack för besöket i Vallentuna och välkommen tillbaka“.

Jag ser med glädje fram mot att återuppbygga och använda kvarnen som en symbol för strävan att utveckla och stimulera företagare till att skapa nya jobb och förbättra vårt Vallentuna till allas glädje!

/Lars Barkström

Kommentarer
Postat av: Stefan Ivarsson

I samband med önsketänkandet att bygga en replica av kvarnen hade jag tanken att man istället för att göra en funktionell replica, där övervåningen och vingarna skulle kunna generera ström, och undervåningen skulle kunna ge service i form av el och vatten till bland annat Valborgsfirandet på ängen nedanför. På så sätt blir kvarnen mer än en symbol, den blir även en samlande kraft för att nyttja ängen bättre för aktiviteter som förrenar Vallentunas invånare.

2014-08-10 @ 10:30:47
URL: http://youtube.com/maskinjunior
Postat av: Monica Antonsson

Hej Lasse!
Grattis till din blogg. Jag länkar från mina.

En strålande idé med kvarnen. Det kan inte vara så svårt att få folk att ställa upp på en sådan. Och gärna en som fungerar. För du har helt rätt. Kvarnen är kommunens och Vallentunabornas symbol. Att inte återuppbygga den är som att inte bygga upp ett företag eller ett hem efter brand. Det är fullkomligt självklart.

Problemet är att vi har en kommunledning av själviska individer och ja-sägare som sitter där för att sko sig själva och ingenting annat. Det är för bedrövligt att lagens långa arm inte kunnat ta dem.

Jag säger som hembygdskännaren Karl-Erik Mörk: De kom med tåget 1957 och har fått för sig att de känner kommunen. De nu aktuella pajsarna kom förvisso senare men diagnosen är densamma. De struntar fullkomligt i kulturarvet, det som är Vallentuna. De kör sitt race i syfte att profilera sig själva och struntar totalt i följderna. Snart har vi bara betonglådor i centrum - och ändå inget inomhuscentrum. Men några pengar till en kvarn lyckas de inte skrapa ihop.

Bra initiativ Lasse!
Säg till om jag kan hjälpa till med något!

2014-08-11 @ 11:07:16
Postat av: Lars Barkström

Hej Stefan, ja vilka möjligheter det finns för Vallentuna och hela Kvarnbacksområdet ner till sjön.
Ditt förslag ökar VÄRDET än mer, symbol för Vallentuna och symbol för Vallentunas HÅLLBARHETS arbete.
Bra ideer / Lasse B

2014-08-12 @ 06:57:48
Postat av: Stefan Ivarsson

Jag pratade lite med din meningsmotståndare Lid i stugorna. Han pratade sig varm för sin arbetsgaranti till ungdomar som gick ut på att kommunen skulle anställa dem. Då finns det arbetskraft, då är det bara virke som saknas så kan vi får vår kvarn igen...

2014-08-25 @ 22:10:42
URL: http://youtube.com/maskinjunior
Postat av: Monica A

Hej Lasse,
Jag har lånat den här bilden av dig till Vallentunabloggen. Säg till om du misstycker så tar jag bort den.

2014-10-13 @ 14:12:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0